Середня школа № 10 була побудована у 1976 році. Наша школа є найбільшою в м. Марганці. В ній навчається близько 890 учнів. З 719 сімей, діти яких навчаються в школі, – 243 є неповними, знаходяться в скрутному економічному та соціальному становищі й мають не зовсім хороші умови проживання, що не сприяє естетичному вихованню дітей і захисту їх людської гідності.
У тому ж 1976 році були обладнані шкільні туалети. За 41 рік існування закладу обладнання не поновлювалося та не здійснювався їх капітальний ремонт. У шкільних туалетах проводився лише косметичний ремонт. Такий стан шкільних санвузлів є наслідком фінансово-економічної кризи в країні (недостатнє фінансування закладів освіти). Застаріле обладнання погіршує санітарно-гігієнічні умови перебування учнів у школі та негативно впливає на здоров’я дітей. Реалізація нашої проектної пропозиції дасть можливість створення належних санітарно-гігієнічних умов у школі.
З урахуванням санітарно-гігієнічних вимог і правил перебування учнів у школі заміна обладнання санвузлів повинна проводитися один раз на 7 років. Це означає, що в нашій школі вона повинна була здійснитися вже 6 разів. Отже, школа потребує допомоги у фінансуванні на реалізацію проекту «Створення якісних санітарно-гігієнічних умов у школі – запорука збереження здоров’я школярів», у рамках якого будуть відремонтовані шкільні санвузли та замінена сантехніка та каналізація в них.
Від того, як обладнані та утримуються шкільні туалети, залежить здоров’я наших дітей у кінцевому результаті. Це складові здоров’я та майбутнього нації. Варто зазначити,що туалети − основне джерело інфекцій у школах, а неможливість нормально вимити руки − причина частих захворювань дітей!
Шкільні туалети відіграють ключову роль у проблемі захворюваності школярів. Більше половини хвороб, згідно зі статистикою, виникає через розмноження шкідливих мікробів завдяки старій сантехніці: унітазам, трубам, кранам. За тією ж статистикою 81% шкільних туалетів заражені грибками та небезпечними бактеріями, що й призводить до зростання і без

того тривожної цифри: понад 50000 захворювань школярів за рік.
Переважна більшість шкільних туалетів не відповідають навіть елементарним вимогам ДСанПІНу. Відсутність, навіть за нормами, санітарних вимог створює гігієнічні проблеми, пригнічує людську гідність і розвиває в дітей комплекси.
Із метою забезпечення належних санітарно-гігієнічних і побутових умов у НВК «Ліцей – СЗШ № 10» необхідно передбачити дійові заходи, пов’язані з капітальним ремонтом шкільних туалетів і каналізації. Після завершення капітального ремонту шкільних туалетів та каналізації з’явиться можливість забезпечити збереження здоров’я школярів, створити якісні гігієнічні умови в школі, включаючи умови для дітей з обмеженими фізичними можливостями.

Пріоритетний напрямок: Інше

Автор: ГО «Рада ліцею м. Марганця»

Станом на 19 серпня проект підтримали 422 особи.