Дім майбутнього - енергоощадний дім

Опис проблеми, на розв’язання якої спрямовано міні проект. Україна відноситься до енергодефіцитних країн, яка задовольняє свої потреби в паливно- енергетичних ресурсах (ПЕР) за рахунок власного їх видобутку менш, ніж на 50 %. Поряд з цим ефективність використання ПЕР в економіці України та особливо в соціальній сфері залишається низькою. Для енергозбереження характерна висока економічна ефективність. Тому, в умовах України підвищення енергоефективності та енергозбереження стає стратегічною лінією розвитку економіки та соціальної сфери на найближчу та подальшу перспективу. В будинку ОСББ «Київська 161» в 2016 році вже проведені певні заходи. Так в будинку ОСББ, за рахунок власних коштів, всі світильники на вхідних дверях замінені на нові зі світлодіодними лампами, що вже дозволило скоротити витрати на освітлення загальних місць користування майже в тричі. Таким чином, до реалізації ефективного використання енергоресурсів залучені безпосередньо всі мешканці: (понад 130 чол. проживаючих різного віку, соціального статусу). Ці заходи також дозволили суттєво зменшити витрати на утримання будинку та прибудинкової території. Використання сучасних технологій в сфері житлового господарства дозволяє знизити витрати електричної енергії більш ніж на 75% за рахунок встановлення світлодіодних ламп та датчиків руху. В будинку ОСББ для освітлення місць загального користування нараховується 67 освітлювальних прибори, загальною потужністю 2,68кВт/г., що в добу складає майже 22кВт електричної енергії, а це не менш як 550Грн в місяць. При впровадженні вказаних технологій окупність витрат з урахуванням росту ціни на електрику, за рахунок економії електричної енергії буде становити орієнтовно 3-4 роки. Утеплення під’їздних дверей, та встановлення утеплених дверей на виходи даху, зменшить втрати теплової енергії будівлі. Всі ці заходи дадуть змогу зменшити видатки на утримання будинку та прибудинкової території.
Головною метою міні проекту є підвищення ефективності використання енергоресурсів ОСББ «Київська 161», буд. № 161 по вул. Київська в м. Марганці. Головним завданням міні проекту є зменшення електроспоживання на освітлення місць загального користування житлового будинку шляхом: впровадження в комунальну енергетику новітніх технологій з ефективного використання електроенергії; Зменшення споживання електричної енергії в будинку, зменшення тепловтрат будинку. Міні проект відповідає основним пріоритетам енергетичної політики міста, оскільки скорочення енергоспоживання шляхом ефективного використання енергетичних ресурсів є невід’ємною частиною дій по забезпеченню економічного розвитку міста; особливе значення надається залученню науково-технічного потенціалу, впровадженню новітніх розробок, що сприяють ефективному використанню енергоресурсів, оптимізації енергоспоживання як в цілому по місту , так і на окремих будинках ОСББ.

Тип проекту: Загальноміський

Пріоритетний напрямок: Заходи з енергозбереження

Автор: Шепель Максим Сергійович

Станом на 17 листопада проект підтримали 97 осіб.