Центр творчості для учнів НВК "Ліцей №10", дітей мікрорайону, дітей з обмеженими фізичними можливостями Переможець

Пріоритетною проблемою на даний час, яку необхідно першочергово вирішити в НВК «Ліцей №10», є капітальний ремонт кабінетів шкільної майстерні, що за довгі роки експлуатації (з 1976 року) повністю вичерпали свої ресурси. Стеля та стіни потріскались від протікання даху, дощова вода тече по стінах кабінетів. Через протікання покрівлі в кількох місцях постійно мокне стеля, з’являється пліснява, лінолеум прийшов у непридатний для користування стан (кабінет швейної майстерні, образотворчого мистецтва, коридори). Це не тільки має неестетичний вигляд, а й створює небезпеку для учнів. Більш небезпечним для життя школярів, працівників закладу є потрапляння води на електропроводку, що спричиняє її замикання (кабінет слюсарної майстерні). Ці факти мали місце у 2013-2014, 2014-2015 навчальних роках та у 2016 році.
Тому капітальний ремонт кабінетів майстерні забезпечить збереження приміщення, покращить якість умов навчально-виховного процессу, безпеки життєдіяльності, санітарно-гігієнічні норми для перебування учнів та персоналу в майстерні, а також дасть можливість відкрити Центр творчості для учнів.
Школа розпочала роботу в 1976 році, і за цей час майстерні повністю вичерпали свої ресурси. Через аварійний стан майстерень школа не лише не може відкрити Центр творчості учнів, а й проводити уроки в кабінетах майстерні. Саме тому дана споруда потребує негайного капітального ремонту внутрішньої частини (стелі, стін, підлоги, електропроводки, санвузла), заміни дверей та вікон, електропроводки, електрощитової, відновлення освітлення, часткове відновлення опалювальної системи.
Після завершення капітального ремонту та відновлення навчального процесу в майстерні з’явиться можливість залучити жителів мікрорайону до творчої співпраці з педагогічним колективом ліцею.
Планується відкрити:
– гурток «Петриківський розпис», який сприятиме художньо-естетичному та патріотичному вихованню учнів. Працюючи в гуртку, кожна дитина зможе долучитись до процесу створення справжнього мистецтва;
– гурток декоративно-ужиткового мистецтва, де учні будуть виготовляти різноманітні вироби своїми руками: поробки з кольорового паперу та картону, розпис на тканині – битик, м’які іграшки, скрапбукінги (вітальні листівки), декупаж, учитимуться декоративному розпису різних поверхонь та виробів;
– гурток «Соломоплетіння», мета якого – формувати та розвивати естетичний світогляд дітей, творче мислення засобами декоративно-ужиткового мистецтва як соломоплетіння та аплікація. Учні ознайомляться з різними техніками виконання аплікації з соломки, солом’яної іграшки, різноманітних оберегів із соломки. Гурток «Соломоплетіння» має стати осередком духовного відродження;
– гурток «Паперові фантазії», мета якого навчити дітей різноманітним засобам роботи з папером, знайомити з основними поняттями кольору, правилами складання композиції. Розвивати творчі здібності, фантазію, художній смак;
– вокальний гурток «Дивосвіт», метою функціонування якого стане удосконалення художньо-естетичного виховання дітей засобами музичного мистецтва, виявлення, розвиток вокальних здібностей та підтримка творчо обдарованих дітей. Учні розширять кругозір про рідний край, про народний фольклор, велике значення буде надаватись вивченню та відродженню місцевих національних традицій;
– хореографічний ансамбль «Браво» – найпопулярніший гурток у нашому місті. Заняття в такому колективі розвивають в учнів знання про звичаї українців, сприяють вивченню побуту, одягу, культури нації. Діти, які займаються танцями ростуть сильними, фізично здоровими, активними, культурно вихованими громадянами, мають активну громадянську позицію.
Тому, враховуючи вищенаведене, у 2016 році було прийняте рішення про реконструкцію шкільної майстерні.
Мета та завдання проекту:
1. Проведення реконструкції майстерні завдяки отриманим коштам.
2. Придбання будівельних матеріалів та фарби для ремонту кабінетів шкільної майстерні: стелі, стін, підлоги, санвузла.
3. Проведення заміни старих вікон та дверей на нові.
4. Забезпечення організації навчально-виховного процессу в майстерні.
5. Створення належних умов для навчання та виховання дітей у майстерні.
6. Забезпечення виховання та розвитку здібних, обдарованих та талановитих дітей у відповідності зі світовими та національними критеріями,
7. Створення умов для інтелектуального, духовного та професійного розвитку особистості учнів.
Модернізація та безпека шкільної майстерні, що стане беззаперечною запорукою збереження здоров’я дітей та забезпечення комфортного життєвого середовища для всіх учасників навчально – виховного процесу.
Завдання проекту: гарантування безпеки життєдіяльності учасників навчально – виховного процесу та виконання вимог СанПіНу, що веде за собою загрозу життю та здоров’ю учнів та працівників.

Тип проекту: Загальноміський

Пріоритетний напрямок: Інше

Автор: Маслюкова Юлія Борисівна

Ініціативу підписали 468 осіб.