Сонячна симфонія

Україна відноситься до енергодефіцитних країн, яка задовольняє свої потреби в паливно-енергетичних ресурсах (ПЕР) за рахунок власного їх видобутку менш, ніж на 50%. Поряд із цим ефективність використання ПЕР в економіці України та особливо в соціальній сфері залишається низькою. Для енергозбереження характерна висока економічна ефективність. Витрати на тонну умовного палива, отриманого за рахунок енергозбереження, в декілька разів менші за витрати на його видобуток чи купівлю. Тому, в умовах України підвищення енергоефективності та енергозбереження стає стратегічною лінією розвитку економіки та соціальної сфери на найближчу та подальшу перспективу.
На сьогодні проблема енергонезалежності – це проблема незалежності держави.
Усвідомлюючи це співвласники будинку ОСББ «Південний 12» в 2014-2015 роках вже провели певні заходи. В будинку ОСББ за рахунок власних коштів вхідні двері замінені на металеві з кодовими замками, із 118 старих вікон 75 замінено на нові з малим коефіцієнтом теплопровідності, теж саме і з балконами – замінено 18 з 21. Загальна сума коштів складає більш ніж 260 000гривень.
Таким чином, до реалізації ефективного використання енергоресурсів залучені безпосередньо всі мешканці будинку (понад 60 чоловік проживаючих різного віку та соціального статусу). Ці заходи також дозволили суттєво зменшити витрати на утримання будинку та прибудинкової території.
Використання сучасних технологій у сфері житлового господарства дозволяє знизити витрати електроенергії до 70% за рахунок використання альтернативних джерел у вигляді сонячної енергії та модернізації системи енергопостачання місць загального користування будинку.
При виконанні вказаних робіт окупність витрат, за рахунок економії електроенергії буде становити орієнтовно 6-8 років, а будинок буде виглядати більш естетично.
Цей проект відповідає вимогам «Положення про порядок проведення конкурсу проектів місцевого розвитку "Громадський бюджет"
Головною метою проекту є підвищення ефективності використання та заощадження енергоресурсів ОСББ «Південний 12», буд. № 12 на Південному кварталі в м. Марганці, через встановлення енергозберігаючого обладнання (фотореле та світодіодні лампи). Встановлення даного виду обладнання допоможе заощадити до 70% спожитої електроенергії при освітленні у місцях загального користування.
Головним завданням проекту є зменшення енергоспоживання житлового будинку шляхом:
- впровадження в комунальну енергетику новітніх технологій з ефективного використання енергетичних ресурсів;
- забезпечення надійного енергозабезпечення житлової сфери м. Марганця;
- зменшення споживання електричної енергії в будинку.
Проект відповідає основним пріоритетам енергетичної політики міста, оскільки скорочення енергоспоживання шляхом ефективного використання енергетичних ресурсів є невід’ємною частиною дій по забезпеченню економічного розвитку міста; особливе значення надається залученню науково-технічного потенціалу, впровадженню новітніх розробок, що сприяють ефективному використанню енергоресурсів, оптимізації енергоспоживання як в цілому по місту, так і в окремих будинках ОСББ.

Автор: Качур Ніна Володимирівна

Станом на 24 вересня проект підтримали 108 осіб.